abonneer op de nieuwsbrief voor actuele informatie en inspiratie door hier te klikken

Donkere dagen

 

We merken het allemaal als de dagen korter worden; we willen het tekort aan licht compenseren. Vandaar dat september de maand is waarop velen naar een lampenwinkel gaan, om de verlichting in huis aan te vullen. Het aanbod is enorm en al snel ziet u door de lampen, het licht niet meer. Veelal komt dit omdat iedereen naarstig op zoek gaat naar een lamp, terwijl het veel verstandiger is om te zoeken naar verlichting. Vreemde uitspraak?

 

Wat ik bedoel is het volgende; kijk eerst eens in uw kamer waar u nu echt behoefte heeft aan een licht. Bedenk dan hoe dit licht zou moeten vallen. Moet het veel en gespreid licht zijn of juist een kleine lichtvlek die de sfeer verhoogt? Misschien wilt u gericht licht op een kunstwerk of op een boek? Dan is mogelijk een spot de beste oplossing. Misschien wilt u een hele hoek verlichten? Daarvoor heeft u een lamp nodig die zijn licht meer spreidt. Alle activiteiten die we in de ruimte ondernemen vragen om andere lichtinvulling.

 

Boven uw eetkamertafel wilt u misschien een stevige lichtbron om uw krant te kunnen lezen. Misschien straalt wel heel erg hard in uw ogen als u vanaf uw bank televisie kijkt. Mogelijk dat een ander type lamp dan toch geschikter is. Maar we kunnen  dit probleem ook omzeilen met een dimmer of hoogteverstelling van de lamp. Als deze keuze thuis al gemaakt is, wordt het zoeken naar de juiste lamp al weer een stuk eenvoudiger.

 

In de winkel krijgt u dan nog te maken met de keuze uit spaarlampen, halogeenlampen LED- en gloeilampen. Hiervan moet u weten dat iedere lichtbron een andere kleur heeft. Onze ogen en hersenen zijn echter zo intelligent dat ze van bijna iedere lichtbron, wit licht maken. Behalve als u ze door elkaar gebruikt. Dan ziet u duidelijk een verschil tussen een gloeilamp (roder licht) en bijvoorbeeld LED (blauwer licht). Ook hier is het zaak dat u dit mogelijk heel goed kunt combineren mits het bewust toegepast wordt.

 

Pas na het bepalen van deze keuzen komen de vormgeving en de stijl om de hoek kijken. De stijl van de lamp kan natuurlijk fraai contrasteren met uw meubilair. Of wellicht is eenvormigheid beter om wat meer rust in de ruimte te houden?

 

Als u dit bovenstaande nu allemaal erg ingewikkeld vindt en u blijft moeite hebben om de juiste keuze te maken, roep dan gerust mijn hulp in. Ik kom graag eens een avond,  samen met u een licht werpen op uw verlichting.

Wat een mooie kleur!

 

“Oh die kleur op jouw muur, die is mooi, wat is het nummer? Die wil ik ook!” Het nummer wordt uitgewisseld en de verf besteld. En als dan na veel zwoegen de kleur op de muur zit is het resultaat toch anders dan je verwacht had. En dat is eigenlijk logisch. Het licht in uw kamer is anders dan het licht waar u de kleur gezien hebt. Bovendien is een kleur op de muur nooit een enkel gegeven. De muur vormt een samenspel met de vloer, het plafond en de meubelen. En juist in dat samenspel kan een nuance, het verschil maken tussen prachtig en ‘wel mooi’.

 

Daarom is het niet verstandig om zomaar kleuren te kopiëren. Het is veel verstandiger om goed door uw oogharen naar de kleurenwaaier te kijken. Misschien is in uw woonkamer die kleur heel mooi als er net iets meer rood in zit, of blauw, of geel. Vergeet dan ook niet dat een kleur op het grote vlak van de wand altijd wat krachtiger overkomt dan het kleine vlak van de kleurenwaaier.

 

Mocht u nou twijfelen, bel gerust even. Door samen naar de kleur te kijken op locatie komen we altijd tot verrassende resultaten. Zo spannend en verrassend dat iedereen aan u het kleurnummer gaat vragen. Wijs ze dan wel eerst naar deze korte blog.

STERKEN ONTWERPEN      ||      INFO@STERKEN.COM     ||    +31 653 862 764